TY NEJLEPŠÍ KARLOVARSKÉ KNEDLÍKY


O původu mnoha jídel se vedou četné spory - knedlíky nevyjímaje. O jejich autorství se pře kromě Česka i Rakousko a Bavorsko. První archeologické nálezy knedlíků se objevily na území Rakouska a jsou z doby 2500 - 1800 př. n. l. Český název je pravděpodobně odvozen z německého "knödel" (uzel) a slovo knedlíky v češtině zdomácnělo až v 19. století. Ať už je původ této přílohy kdekoliv, v dnešní době bezesporu patří do tradiční české kuchyně a my na ně nedáme dopustit.


KNEDLÍKOVÁ HISTORIE

Z dostupných materiálů přesnější vznik knedlíků není znám, ale dají se považovat v podstatě za první konzervy. Naši předci totiž zřejmě kaši, kterou nesnědli, namačkali do koule, aby ji uchránili před zkažením. Svým objemem se tak knedlík hodil mnohem lépe než chléb k výbavě na lov a cestování.


Knedlíky v té podobě, jak je známe dnes, neexistují až tak dlouho. Koule, válce či šišky vařené v osolené vodě a často naplněné dalšími ingrediencemi se původně pekly podobně jako buchty. Na úplném začátku je kuchaři připravovali především z masa, jež se spojovalo luštěninami či namočeným pečivem. Až někdy před 300 lety se začaly knedlíky připravovat z mouky a zhruba před 200 lety také z brambor.


KARLOVARSKÁ SPECIALITA

Karlovarské knedlíky se řadí mezi ryze českou specialitu a ačkoliv se na ně nějakou dobu trochu pozapomnělo, nyní se vrací zpět na oprávněné výsluní.

Jejich chuť je zjemněná sněhem z vaječného bílku (případně vylepšená nasekanou petrželkou), díky kterým jsou nadýchané jako obláček a chuťově zajímavější než knedlíky tradiční. Dříve se karlovarským knedlíkům říkalo knedlíky ubrouskové, svatební nebo fajnové a připravovaly se spíše ke svátečním událostem. Jejich příprava je však tak snadná, že by byla škoda neservírovat je častěji - zvláště pak s naším ověřeným receptem.

A pokud i tak na přípravu nemáte čas nebo chuť, objednejte si ty naše BEZ PRÁCE.

Máme je samotné jako přílohu a nebo je najdete i jako součást naší lahodné svíčkové.


RECEPT NA TY NEJLEPŠÍ KARLOVARSKÉ KNEDLÍKY


1. Den staré klasické housky nebo rohlíky bez posypu nakrájejte na cca 0,5 cm velké kostičky. Můžete je nechat oschnout do druhého dne, ale není to podmínkou.


2. Na sporáku si nechte přepustit máslo a nalijte jej na kostičky, poté promíchejte.


3. Přidejte žloutky, smetanu, sůl a vyšlehaný tuhý sníh z bílků (NÁŠ TIP: správně vyšlehané bílky poznáte tak, že po otočení mísy z ní nevypadnou). Vše lehce promíchejte a nechte 5 minut propojit. Poté z hmoty vytvarujte koule o hmotnosti cca 50 g.


4. Vařte v páře 8 minut a po vyjmutí knedlíky pečlivě potřete máslem, aby neokoraly. Servírujte.


NÁŠ TIP: Pokud vám knedlíky zbydou, můžete je zamrazit. Pro příští použití je večer před podáváním vyndejte z mrazáku a před servírováním nechte napařit pomocí pařáku.

81 zobrazení0 komentářů